groepweb.nl Algemeen De reden voor een geel gazon

De reden voor een geel gazonGras is niet moeilijk om bij te houden. Eens in de zoveel tijd de grassprieten maaien, bijharken en eventueel water geven in een droge periode is alles wat nodig is. Inzaaien en bemesten kan ook wonderen doen wanneer het gazon er wat minder uit gaat zien, maar wat is de reden dat het gras er geel en kaal wordt? Het zijn waarschijnlijk engerlingen.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen is een verzamelnaam voor alle larven van kevers. Deze larven leven onder de grond. Hier kunnen zij veel schade aanrichten aan het gazon zonder dat iemand doorheeft wat er gaande is. Engerlingen hebben een duidelijk uiterlijk en zijn dus goed te herkennen. Alle larven hebben een lichaam gevormd in een ‘C’, met een geel- witte kleur en een bruinige kop. Het achterlijf en de pootjes zijn vaak donkergrijs en aan de zijkant van het lichaam zijn ademopeningen te zien. De grootte van de engerlingen en de plaats waar zij voorkomen, kan wat verschillen. Dit ligt aan de soort larve, omdat ‘engerling’ de verzamelnaam is voor onder andere de larven van de rozenkever, junikever, julikever en meikever.

Volwassen kevers doen weinig schade. Zij eten vooral bladeren en bloemen, wat vaak niet eens zo opvalt. Engerlingen kunnen wel veel schade veroorzaken. Over jaren heen zal het gras gele plekken laten zien. Op ten duur zal het gazon zelfs los gaan liggen. Als het dan opgerold wordt, zullen er veel engerlingen tevoorschijn komen. Engerlingen eten de ondergrondse delen van de grasplant. Het gazon wordt dus van onderen aangevallen, als het ware, maar ook van bovenaf. Vogels, zoals kraaien en eksters, komen op de engerlingen af en pikken daarmee aan het gras. De larven kunnen naast het gazon de wortels van bomen en planten aantasten, waardoor deze, net zoals het gras, kunnen afsterven.

Bestrijden

Hoe werkt het engerlingen bestrijden? Al jaren wordt er gezocht naar de beste manier om de larven te bestrijden. De gevonden methode? Aaltjes tegen engerlingen.

Aaltjes staan ook wel bekend onder de naam ‘nematoden’.  Het zijn kleine grondwormen die de larven van de kevers aanvallen. Dit doen zij door middel van het binnendringen van de engerlingen en het van binnenuit te vergiftigen. Het werken met aaltjes werkt erg effectief en is niet moeilijk om te doen. Allereerst hoort het gras kort gemaaid te worden en worden de aaltjes gemengd met water. Met een gieter wordt het mengsel over de aangepaste plekken of het complete gazon gegoten. Het gras hoort minimaal twee weken vochtig gehouden te worden om het optimale uit de aaltjes te krijgen. Deze zullen ondertussen zich verspreiden over het gazon en de larven opzoeken om deze te bestrijden. De aaltjes laten geen residu na en er kan gerust op het gazon gelopen worden terwijl de aaltjes werken. En zo zullen alle engerlingen in een paar korte weken weg zijn en ziet het gazon er weer op zijn best uit!

Leave a Reply