Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een passend zakelijk energiecontract kom je waarschijnlijk al gauw een aanbieding van een zogeheten mkb energiecollectief tegen. Dit soort collectieven bieden namelijk zakelijke energiecontracten aan voor groepen ondernemers. In eerste instantie lijkt meedoen met zo’n collectief heel interessant; zo hoef je niet meer bezig te gaan met energie vergelijken zakelijk en kun je voor een lagere prijs energie afnemen. Althans – dat beloven ze. Toch zit er meer achter een mkb energiecollectief dan ze je in eerste instantie doen geloven. In dit artikel lees je er meer over, zodat je vervolgens zelf kunt beslissen of je wel of niet mee wilt doen met een mkb energiecollectief.
Geld betalen om mee te mogen doen met collectief
Iets waar zo’n collectief bijvoorbeeld niet mee adverteert, is dat je in veel gevallen eerst geld moet betalen om mee te mogen doen. Je leest het goed: je moet een soort entreegeld betalen om daarna pas mee te kunnen dingen naar eventuele kortingen. Het gekke hiervan is dat je nooit zeker weet of je daadwerkelijk korting kunt scoren. Daarom voelt het een beetje vreemd om eerst een bedrag te moeten betalen om vervolgens pas te zien hoe het verder gaat in een mkb energiecollectief. Dit is een logische reden voor veel ondernemers om de overstap op zo’n collectief niet te nemen. Zij beginnen liever zelf met mkb energie vergelijken om op die manier een scherp energiecontract te vinden. Door zelf op zoek te gaan, vind je vaak een veel beter aanbod waarvoor je in ieder geval minder hoeft te betalen. Dat is je zoektocht vaak al meer dan waard.
Geen energie op maat bij mkb energiecollectief
Wanneer je het geen probleem vindt om entreegeld te betalen, is er nog iets wat je moet weten voordat je overstapt op een mkb energiecollectief. Een mkb energiecollectief biedt een pakket zakelijke energie aan aan een groep ondernemers. Zij nemen stuk voor stuk hetzelfde zakelijke energiepakket af voor dezelfde afgesproken prijs. Op die manier kan een energieleverancier een korting aanbieden, omdat er in bulk zakelijke stroom wordt afgenomen. Wat je hierbij moet weten, is dat je geen gebruik kunt maken van zakelijke energie op maat. Je neemt immers hetzelfde energiepakket af als je buurman die toevallig een totaal ander beroep uitoefent. Dat is toch een beetje vreemd – de kans is groot dat je op deze manier veel meer geld moet betalen dan wanneer je wel gebruik had gemaakt van zakelijke energie op maat. Kijk dus zeker eerst eens wat een energiecontract op maat voor je kan betekenen en hoeveel je daarvoor kwijt bent.
Nooit het complete aanbod energieleveranciers
Tot slot weet je bij een mkb energiecollectief nooit 100% zeker of je écht het beste aanbod te pakken hebt. Ook al heb je geen energie op maat; ze zullen altijd adverteren met ‘scherpe energieprijzen’ en ‘de beste aanbieding’. Dat kan eigenlijk helemaal niet, want niet iedere energieleverancier in Nederland doet mee met dit soort collectieven. Dat betekent dat je dus niet van ieder zakelijk energiebedrijf een aanbieding te zien krijgt. Het zou zomaar kunnen dat je bij een andere leverancier veel minder hoeft te betalen, maar dat je dat niet weet omdat hun aanbiedingen niet worden meegerekend. Kort samengevat: een mkb energiecollectief kan interessant zijn, maar niet wanneer je het beste energietarief wilt scoren. Ben je op zoek naar een energiecontract dat écht het meest voordelig is? Ga dan gewoon zelf op zoek met een zakelijke energievergelijker om zo een interessant aanbod voor jouw jaarlijkse energieverbruik te ontdekken. Hierbij krijg je altijd meerdere deals te zien, waaruit je zelf een keuze kunt maken.