groepweb.nl Algemeen Vijf stappen naar een groenere tuin

Vijf stappen naar een groenere tuinDus u wilt een prachtige tuin die de aarde niet kost? Lees onze handige gids met dingen om over na te denken. Ons milieu komt elke dag meer onder druk te staan. Gelukkig kun je als tuinder veel doen om de natuurlijke wereld een handje te helpen, de biodiversiteit in je eigen achtertuin te vergroten en de schade veroorzaakt door onze tuinbouwactiviteiten te minimaliseren. Hier zijn zeven belangrijke manieren waarop u een verschil kunt maken in uw tuin.

No waste!

Verstandig omgaan met afval versterkt je planten en is een goede manier om low-budget leefgebieden voor wilde dieren te maken. Geen dure insectenhotels, gewoon een stapel takken, boomstammen en andere niet-composteerbare natuurlijke materialen op een weggestopte plek. Al snel transformeert deze composthoop tot habitat voor veel wezens zoals egels. Thuis composteren zal de structuur en vruchtbaarheid van uw bodem verbeteren, wat op zijn beurt de plantengroei zal stimuleren. Veel gemeenten zullen groenafval verzamelen om er gemeentelijke compost van te maken, wat een andere milieuvriendelijke manier is om er vanaf te komen.

Ga verstandig om met water

's Zomers laten we massaal de zwembaadjes vollopen en de tuinsproeier zijn werk doen. Dat levert een enorme druk op de watervoorziening. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen waterschaarste te voorkomen door ons watergebruik terug te draaien. Deze problemen zullen in de toekomst alleen maar nijpender worden naarmate de klimaatverandering doorzet. Er zijn veel mooie planten die heel goed bestand zijn tegen droge omstandigheden, en er zijn veel manieren om uw waterverbruik te verminderen, zoals het installeren van regentons en het recyclen van grijs water.

Materiële zaken

Het kopen van tweedehands of duurzaam geproduceerde tuinproducten en materialen vermindert uw impact op het milieu. Koop waar mogelijk uw steen, grind, hout en andere materialen lokaal en let op het Forest Stewardship Council (FSC)-keurmerk op alle houten producten die u koopt. Ga dus op zoek naar erkende leveranciers zoals nobelhout. Het FSC keurmerk is een onafhankelijke garantie waarmee je er zeker van kan zijn dat hout zoals in een houten hekwerk op een duurzame manier is geproduceerd. Plastic is ongelooflijk handig in de tuin, maar kan een verschrikkelijke impact hebben op het milieu.

Wees een goede buur

Tuinen kunnen een ongelooflijke kracht en energie meebringen. Zelfs het aanzicht van groen is gunstig voor onze geestelijke gezondheid. Vooral voortuinen zijn waardevol, omdat het de ruimtes zijn die we het meest delen met anderen. Het kweken van heggen in uw voortuin en het planten van bomen kan bovendien de luchtkwaliteit verbeteren, wat op zijn beurt onze lichamelijke gezondheid ten goede komt. Richt je voortuin dus zo groen mogelijk in.

Verminder het gebruik van pesticiden

Tenslotte wil je niet dat jouw eigen tuin wordt vervuild. Benzine-aangedreven tuinmachines veroorzaken luchtvervuiling en pesticiden kunnen, indien verkeerd gebruikt, de watervoorziening vervuilen en dieren in het wild schaden. Houd er rekening mee dat oude en slecht onderhouden machines voor meer vervuiling zorgen. Bovendien zijn veel pesticiden de afgelopen jaren verboden geworden omdat is vastgesteld dat ze onaanvaardbare gevolgen voor het milieu hebben. Gooi deze oude producten dus weg als ze schadelijk zijn en investeer in een groene vervanger.
Op deze manieren kun je jouw tuin groener maken.

Leave a Reply