groepweb.nl Algemeen Zo maak je jouw tuin winterklaar

Zo maak je jouw tuin winterklaarNu het herfstweer weer voor de deur staat zullen we dit jaar niet meer zoveel gebruik maken van de tuin. Toch betekent dat niet dat je de tuin zo achter kunt laten na de laatste barbecue van een paar dagen geleden. Je tuin heeft ook in deze periode wat tijd en aandacht nodig om de winter goed door te komen. Je wilt natuurlijk volgend voorjaar weer lekker van de eerste zonnestralen kunnen genieten, zonder dat je eerst een hels karwei hebt aan de tuin. Daarom lees je in deze blog hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken.

De voorbereiding

Door in de maanden oktober en november de tuin goed te onderhouden, kun je in het voorjaar weer optimaal genieten van de tuin. Die voorbereiding begint bij het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark al het blad van het gazon zodat het gazon genoeg lucht en licht krijgt, anders krijg je bruine plekken in het gras. Het herfstblad kun je vervolgens natuurlijk in de gft-bak werpen, maar ook kun je hier jouw eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek, zoals in de garage. Buitenplanten moeten soms beschermd worden met bijvoorbeeld stro en jute. Help tot slot vogeltjes aan voedsel door vetbolletjes, pindaslingers of pindakaashuisjes op te hangen.

Gras in de winter

Niet alleen mest in belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

Tuinmeubelen onderhouden

Ook je tuinmeubelen hebben wat aandacht en verzorging nodig. Afhankelijk van het materiaal van je tuinset moet je deze goed onderhouden. Houten tuinmeubelen moeten twee keer per jaar goed gereinigd worden en daarna ingewreven met speciale houtolie. Kunststof tuinmeubelen zijn in principe goed bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd hun kleur verliezen. Je kunt ze daarom het best behandelen met protector spray. Metalen tuinmeubelen zijn goed bestand tegen weer en wind en kun je prima buiten laten staan. Verder haal je losse items zoals het buitenkleed, kleine plantenbakken en kaarsenstandaarden het liefst naar binnen. Zo kun je deze volgend jaar weer neerzetten.

Leave a Reply